EINDHOVENS DAGBLAD – Buurtbewoners moeten vanaf dag één betrokken worden bij een bouwplan van een projectontwikkelaar, zegt wethouder Yasin Torunoglu van Eindhoven.  

Dat is wat de bouwwethouder heeft geleerd van de gang van zaken rond de bouwplannen voor het Vogelzang- en Van de Ven & Co-terrein aan de Willemstraat in Eindhoven. Want de vaart houden in de bouwstroom in de stad is belangrijk, maar daarbij mag niet het draagvlak in de buurt verloren worden, aldus Torunoglu.

De wethouder verplantte met buurtbewoners en vertegenwoordigers van ontwikkelaar  Burgplan Real Estate een beukenheg, een initiatief van de buurtvereniging Vonderkwartier. De heg stond pas een paar jaar bij het parkeerterreintje op de hoek Willemstraat-Lodewijk Napoleonlaan. Gistermiddag is die grotendeels verhuisd naar het Lodewijk Napoleonplein.

,,We hebben hier geleerd dat bewoners zo vroeg mogelijk betrokken moeten worden bij een project. Dat hebben we bij de driehonderd tijdelijke studentenwoningen bij de Berenkuil in praktijk gebracht door de omwonende woonwagenbewoners meteen te betrekken”, aldus de wethouder. Ook bij volgende projecten gaat dat gelden.

Geen bezwaren tegen plan

Daar moest in het geval van het Vonderkwartier wel de gemeenteraad aan te pas komen. ,,Maar daarna stonden alle partijen open voor overleg en is het plan er alleen maar beter op geworden”, aldus Torunoglu. Harry Janssen van de buurtvereniging vertelde dat de buurt uiteindelijk kan leven met het plan; bezwaren zijn niet ingediend.

Algemeen directeur Jan Verburg van ontwikkelaar Burgplan Real Estate is zeer tevreden over de relatief korte procedure van twee jaar. ,,We zijn in het begin van het proces met alle betrokken ambtenaren en onze mensen bijeen gekomen. Dat helpt enorm en het is bijzonder, dit zie je nergens. En het is hard nodig, want je kunt dit niet alleen, maar alleen samen met de gemeente.” Verburg staat in ieder geval klaar om op meer plaatsen in Eindhoven aan de slag te gaan. Concrete plannen zijn er nog niet.

Op de twee terreinen aan de Willemstraat bouwt aannemer Ten Brinke Zuid vanaf februari (nu wordt gewerkt aan de aanleg van het warmtenet) in totaal 188 koop- en huurwoningen en -appartementen.

Klik hier voor het complete artikel.